zaterdag 28 januari 2012

Fragment Seizoensgebonden Winterverleiding hst 9 I

Vandaag is het de dag dat Jacqueline vierendertig wordt.
Jacqueline komt tegenwoordig vaak te laat, omdat ze het altijd druk heeft, maar haar leven begon ook al twee dagen te laat, ze had een kerstkind kunnen zijn.
Ma is nog niet wakker, Murk gaat naar zijn werkkamer om te schrijven, maar zijn gedachten zijn meer bij zijn zus.
Murk heeft mooie herinneringen aan haar geboortedag, hij mocht bij zijn oom en tante logeren omdat zijn vader en moeder naar het ziekenhuis moesten.
Pa Hemeloet en zijn broer hadden in die tijd samen een bedrijf, oom en tante woonden boven de zaak en Murk kwam daar vaak om boeken te lenen die hun volwassen kinderen bij het verlaten van het ouderlijk huis hadden achtergelaten.
Toen Murk na de kerstvakantie weer op school kwam vertelde hij enthousiast over zijn nieuwe zusje, hij had het hele kringgesprek wel vol kunnen praten.
Hij begon zich al vroeg met haar opvoeding te bemoeien, als Jacqueline weer eens niet wilde eten en ma Hemelsoet een alternatieve maaltijd voor haar ging maken wist hij altijd precies hoe het aangepakt moest worden.
‘Als ze maar een tijdje honger heeft eet ze alles.'
Ma ging dan toch altijd de keuken weer in om iets met veel appelmoes klaar te maken.
Als grote broer kreeg Murk vaak op zijn kop als zijn zusje het op een huilen zette, dat was inderdaad dikwijls zijn schuld.
Hij werd al vroeg inventief in het vinden van manieren om zijn zusje op te vrolijken, als hij
haar een mep had gegeven omdat ze wel erg vervelend was geweest speelden ze steevast Jacqie Spierbal.
Dan was Jacqueline een oersterk meisje, een verre verwante van Astrid Lindgren’s Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter L√•ngstrump.
Het gaf haar de kans haar broer een flinke mep terug te geven.
Dan stortte Murk kreunend ter aarde en was Jacqueline al snel weer vergeten wat haar was aangedaan.
Als Murk geen zin had om lang met zijn zusje te spelen, stelde hij voor om verstoppertje te spelen.
Jacqueline verstopte zich, Murk nam de gelegenheid te baat om rustig de Donald Duck te lezen, terwijl zuslief er ondertussen heilig van overtuigd was dat zij zich wel ontzettend goed had verstopt.Meer fragmenten uit Seizoensgebonden vindt u hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten