maandag 2 januari 2012

Fragment Seizoensgebonden Lentebal hst 13 II

Roel, de twaalfjarige neef van Murk heeft een opstel geschreven.

Opstel over Oranje-Nassau

Dit opstel gaat over ons Koningshuis, het heet Oranje-Nassau.
Ze zijn al heel veel eeuwen in Gedogia aan de macht.
Vroeger als stadhouder en tegenwoordig als monarchie.
Ik zou een heleboel over vroegere tijden kunnen schrijven, maar het opstel hoeft maar 2000 woorden te worden en Willem de Zwijger en zo zegt mij niets, dus ik begin maar gewoon bij de eerste koning van Gedogia.
De eerste koning van Gedogia was Lodewijk Napoleon Bonaparte die hier in 1806 door zijn broer, de Franse keizer Napoleon Bonaparte op de troon was gezet.
Maar eigenlijk was hij geen koning van Gedogia, want dat land bestond toen nog niet, we waren toen een vazalstaat van Frankrijk.
Daarna werd Gedogia bij Frankrijk ingelijfd en toen Napoleon Bonaparte was verslagen kregen we wel zelf een koning, koning Willem I.
Ons land was toen nog een stuk groter, België was ook van ons en Willem I was ook nog groothertog van Luxemburg.
Willem I was een economische ondernemer, die veel investeringen deed, o.a. in de Belgische industrie.
In 1824 stichtte hij de Gedogiaanse Handels-Maatschappij.
Willem I was de eerste kapitalistische heerser van Europa, hij vergrootte met enigszins moderne methoden zijn inkomsten enorm terwijl het volk verpauperde.
Willem I liet nieuwe kanalen en straatwegen in zijn opdracht aanleggen en ook nam hij het initiatief voor de aanleg van spoorwegen.
In 1830 was er de Belgische revolutie en raakten we onze zuiderburen en Luxemburg kwijt omdat die onafhankelijk werden.
Toen kregen we in1840 koning Willem II omdat zijn vader Willem I af was getreden.
Onder zijn koningschap was de macht van de vorst al minder dan voordien.
In 1848 was er weer een revolutie in Frankrijk en omdat daar en in de rest van Europa koningen werden afgezet was hij bang zijn troon ook kwijt te raken
Toen besloot hij op een nacht van conservatief liberaal te worden en mocht de liberaal Thorbecke van hem een nieuwe grondwet schrijven waarin hij, de koning minder te zeggen zou krijgen.
Sindsdien is Gedogia een parlementaire democratie, de macht van de koning is ingeperkt
De koning is niet langer verantwoordelijk voor het beleid, maar de ministers.
De koning is nu onschendbaar, ze vragen hem nog wel wat hij overal van vindt en luisteren wel, maar hij mag eigenlijk alleen nog maar lintjes uitdelen en doorknippen.
De vrouw van Willem II kreeg vijf kinderen, hij verwekte ook kinderen bij enkele buitenechtelijke relaties en onderhield daarnaast ook nog homoseksuele relaties.
In 1849 ging Willem II dood en werd zijn zoon Willem III de nieuwe koning.
Die werd koning Gorilla genoemd omdat hij af en toe heel rare dingen deed, hij stond o.a. wel eens bloot op het balkon van zijn huis in Zwitserland te swaffelen, dat heette in die tijd natuurlijk nog niet zo, toen noemden ze dat potloodventen.
Willem III kreeg drie zonen en had een slecht huwelijk omdat hij veel buitenechtelijke affaires en seksuele uitspattingen had.
Die drie zonen gingen dood en zijn vrouw ook en toen is hij opnieuw getrouwd omdat hij anders geen opvolger had
Toen is hij getrouwd met een veel jongere vrouw, Emma en toen kreeg hij nog een dochter, maar ze zeggen dat die niet echt zijn dochter was omdat hij impotent was geworden door die seksuele uitspattingen waar hij syfilis van had gekregen.
Die dochter, onze latere koningin Wilhelmina is dus waarschijnlijk de dochter van een particulier secretaris maar dat weet niemand echt zeker.
In 1890 ging Willem III ook dood en werd Wilhelmina eigenlijk koningin, maar die was toen nog pas 10 jaar, dus dat kon natuurlijk niet en toen was Emma nog een tijdje regentes tot ze in 1898 wel 18 was geworden.
Wilhelmina is vijftig jaar koningin geweest tot 1948, dus tot na de tweede wereldoorlog (die was van 1940 tot 1945).
Ze trouwde met een Duitser en kreeg een dochter, die heette Juliana en werd later dus Koningin.
De man van Wilhelmina, prins Hendrik was een notoire hoerenloper en leende te veel geld van zijn privé secretaris om dit te kunnen bekostigen.
Daarnaast was hij de leider van de Gedogiaanse padvinderij, dat moest van de regering, die vonden dat de prins-gemalen van de koninginnen van het Koninkrijk Gedogia altijd een bezigheid moesten hebben om te voorkomen dat ze rare dingen gingen doen.
In de tweede wereldoorlog moest Wilhelmina en haar familie naar Groot-Brittannië vluchten, dat moest wel omdat de Duitsers ons land toen bezetten.
Na de oorlog mocht ze terug komen naar Gedogia en regeerde ze dus nog 3 jaar en toen kregen we Juliana als koningin.
Die was al voor de oorlog ook met een Duitser getrouwd, prins Bernhard.
Prins Bernhard was best wel een goede Duitser, hij vocht tegen de nazi's en Adolf Hitler.
Prins Bernhard en koningin Juliana hadden ook niet zo'n goed huwelijk.
Prins Bernhard neukte flink om zich heen, hij was vast dolblij met het uitbreken van de tweede wereldoorlog omdat dat hem de gelegenheid verschafte Juliana in Canada ( daar was ze toen naartoe gevlucht) kon achterlaten en haar op de kinderen kon laten passen en ondertussen zijn prinselijke gang te kunnen gaan.
Prins Bernhard en Juliana kregen vier dochters, Beatrix, Irene, Margriet en Marijke.
Die laatste wilde later liever prinses Christina genoemd worden.
Prins Bernhard en Koningin Juliana hadden ook veel ruzie over de behandeling van prinses Marijke/Christina, die had een oogziekte en was scheel.
Prins Bernhard wilde zijn vrouw (de koningin dus) in een krankzinnigengesticht laten opnemen omdat ze met een gebedsgenezeres, Greet Hofmans omging.
Hij zei dat je niet goed bij je hoofd was als je in die onzin geloofde.
Maar Prins Bernhard had die vrouw zelf ingehuurd om Marijke/Christiana te genezen.
Hij had zelf al voor de oorlog ook een paranormale genezer geraadpleegd nadat hij in 1937 een zwaar auto-ongeluk had gehad.
Dat was een Brits-Indische helderziende met de bijnaam Pranananda (Zaligmakende) die contacten met de top van de (Duitse!) Nazi-partij had.
Het ging er dus eigenlijk over dat die vrouw ook erg pacifistisch ( iemand die vrede wil)was.
Daar was hij tegen omdat Gedogia net de oorlog van Duitsland gewonnen had en iedereen bang was dat de Sovjet-unie (die waren communistisch) ons land dan zouden binnenvallen.
Waarschijnlijk was Juliana best wel een beetje gek, want in 1959 nodigde ze ook George Adamski
op haar paleis uit.
Dat was iemand die zei dat hij met een UFO op Venus was geweest en dat daar geen communisten waren, volgens zijn beschrijving waren de Venusianen lange, blonde en blauwogige mensen wier voetafdrukken swastika's in het woestijnzand achterlieten.
Ze zeggen dat Prins Bernhard in 1950 onderkoning van Indonesië ( dat was vroeger een kolonie van ons) wilde worden en daar mee heeft gedaan met wapenhandel en een poging om een coup (staatsgreep/ machtsovername) daar, maar dat is dus mislukt.
Prins Bernhard was na de oorlog ook vaak op zakenreis, hij heeft in die tijd veel voor de economie van ons land betekent door mooie orders voor het bedrijfsleven binnen te halen en heeft hierbij natuurlijk zijn eigen eigen zakken ook flink gevuld.
Hij had overal vriendinnen, hij heeft waarschijnlijk ook nog drie andere dochters, dat zeggen ze tenminste.
In 1976 mocht hij van de minister van defensie het uniform dat hij zo graag droeg omdat hij in de tweede oorlog tegen de Duitsers had gevochten niet meer dragen omdat hij zich had laten omkopen door een vliegtuigfabriek.
Die fabriek Lockeed had hem geld geven als hij ervoor zou zorgen dat Gedogia hun vliegtuigen zou kopen.
Er is ook een gerucht dat hij in de jaren '50 in Argentinië de familie Zorregeta, de grootouders van onze geliefde kroonprinses Maxima al heeft ontmoet en later het huwelijk van haar met prins Willem-Alexander heeft geregeld.
Prins Bernhard kwam in die tijd ook vaak in andere zuid-Amerikaanse landen, dus had Willem-Alexander net zo goed met de kleindochter van generaal Pinochet (die werd later dictator in Chili) getrouwd kunnen zijn.
Nu hebben we nog Koningin Beatrix, de oudste dochter van Koningin Juliana en prins Bernhard, maar die stopt er binnenkort mee en dan wordt prins Willem-Alexander onze nieuwe koning.
Willem-Alexander hield vroeger van feestvieren en bierdrinken, hij werd toen prins pils genoemd, maar nu is hij getrouwd met prinses Maxima en heeft hij drie dochters.
Die heten Amalia, Alexia en Ariane en zijn nu 7, 5 en 3.
Als Willem-Alexander straks koning wordt wil hij koning Willem IV genoemd worden, maar misschien kunnen we hem beter Willem bier noemen als ie nog steeds van een pilsje houdt.
De prins en prinses hebben ook een huis in Mozambique laten bouwen.
Daar kunnen ze tot rust komen als ze genoeg hebben van al die de drukte in ons landje.
Daar kan je ook nog gewoon jagen zonder dat iedereen roept dat het zielig is voor die arme dieren.
Er lopen daar ook nog gewoon negers in het wild rond.
Er zijn ook mensen die zeggen dat Willem-Alexander en Maxima graag in Mozambique willen gaan wonen omdat alles daar veel goedkoper is.
Maar dat klopt volgens mij niet, want volgens de Quote 500 heeft de familie Oranje-Nassau ook na de kredietcrisis nog geld genoeg.
Ze stonden op nummer 25 met een miljard en hebben ongeveer 20 % verloren.
Prins Bernhard protesteerde altijd tegen de plaats waarop ze stonden, maar die is dood ( al in 2004)
Prinses Maxima is lid van een werkgroep van de Verenigde Naties die microkrediet moet stimuleren, dat zijn kleine leningen aan arme mensen in ontwikkelingslanden worden verstrekt.
Dat is leuk, dan heeft ze tenminste iets te doen als de prinsesjes naar school zijn en Willem-Alexander aan het werk is, anders zit ze toch maar te niksen in haar paleis.
Willem-Alexander en Maxima zijn pas ook in Mexico geweest, gelukkig hebben ze daar geen Mexicaanse griep gekregen.
Wel was Willem-Alexander een beetje dom, hij zei in het Spaans (dat spreken ze daar) iets over een garnaal die slaapt, maar eigenlijk betekende dat daar naar de kloten of naar de hoeren gaan of verneukt worden en dat werd dus een beetje verkeerd begrepen.

Roel de Mol de Woutertje Pieterse school Walden


Met dank aan
Zonder wiens raadgevingen en correcties Seizoensgebonden nog vol met foutjes, die je als schrijver in je eigen werk nu eenmaal over het hoofd ziet, zou staan.

Meer fragmenten uit Seizoensgebonden vindt u hierGeen opmerkingen:

Een reactie posten