woensdag 21 maart 2012

Fragmenten Seizoensgebonden Lentebal hst 3, 9 en 14

Lentebal hst 3
Murk, een van de twee protagonisten van mijn roman Seizoensgebonden is schrijver en gaat op weg naar het Boekenbal.

Er wipt een konijn op nog geen meter afstand door het gras.
Murk heeft helaas net geen wortels op zak, maar er is meer dan genoeg jong groen voorhanden.
Hij drinkt zijn bier en concludeert in navolging van Willem Kloos dat de natuur best mooi is als je er iets te drinken bij hebt.
Een jong punkachtig meisje merkt het konijn niet op en banjert op haar soldatenkistjes door het gras.
Murk maakt haar attent op de aanwezigheid van het beestje.
'Hé pas op, je loopt door zijn avondeten!'
Een klein jongetje aan de hand van zijn vader komt naderbij en vraagt Murk of het zijn konijn is.
Murk schaterlacht.
'Je denkt zeker dat ik een goochelaar ben.'


Lentebal hst 9
Murk heeft een demente moeder en luistert naar een nachtelijk radioprogramma waarin Adelheid Roosen over haar dementerende moeder vertelt.

Ze vertelt met veel hartstocht over de toestand van haar moeder die net als ma Hemelsoet af en toe een tiaatje heeft met het gevolg dat zij er zonder er zich dan zelf bewust van te zijn scheef in haar stoel hangt.
Mevrouw Roosen zat tot voor kort ook in een tehuis waar de zorgverleners door de hoge werkdruk
te weinig tijd hebben om voldoende aandacht aan de patiënten te besteden.
Adelheid en haar zus hebben ervoor gezorgd dat ze inmiddels is verhuist naar een woning waar zij in een kleinere groep woont en zich beter thuis voelt.
´Hier mag ze in een huiskamer-achtige setting gewoon uren van haar eten genieten zonder dat het bord onder haar neus wordt weggenomen of kan ze ermee op de grond gaan zitten als ze daar zin in heeft.´
Roosen gebruikt de verhalen Alice's Adventures in Wonderland en Through the Looking Glass van Lewis Carroll als metafoor om te vertellen hoe de wereld van haar moeder er volgens haar nu uitziet.
'Ze is na de val in een konijnenhol of na door de spiegel te zijn gegaan in een droomwereld belandt die voor haar de werkelijke lijkt en als zij daarin een pratend servies tegenkomt verzin ik er gewoon een paar dansende konijnen bij.'

Lentebal hst 14
Karel Nooitgedacht, de andere hoofdpersoon uit Seizoensgebonden komt vaak met ideeën om sponsors die een financiële bijdrage voor de roman van zijn vriend Murk zouden kunnen bijdragen te vinden.

Murk ziet niet al te veel bezwaren om sluikreclame in zijn boek op te nemen, maar heeft er ook geen fiducie in dat een briefje naar producenten iets zal kunnen opleveren.
Dit komt wellicht mede doordat Karel zijn enthousiaste betoog gepaard heeft laten gaan met de anekdote waardoor hij op dit idee was gekomen.
Het desbetreffende verhaal ging over een vereniging van fokkers van konijnen op het eiland Texel die het heugelijke feit van hun vijfentwintigjarige bestaan meer luister bij wilde zetten met het organiseren van een wedstrijd waarbij het mooiste konijn zou worden gekozen.
Helaas liet de kas het niet toe om de winnaar met een fraaie prijs te bedelen, maar gelukkig was er een creatieve geest in het bestuur die tijdens de vergadering waarin het jubileumfeest werd voorbereid met een voorstel kwam.
Hij opperde het plan om de fabrikant van maandverband die dezelfde naam als de vereniging als merknaam voor hun handelswaren hanteerde aan te schrijven.
Het vriendelijke verzoek werd uiteraard subiet door de firma KOTEX gehonoreerd en aldus werd er een groot pakket bezorgd.
Het voltallige bestuur werd opgetrommeld om van de inhoud kennis te komen nemen.
Tot een ieders verbazing bevatte de doos niet de verwachtte vergulde beker, maar kwam er een mega-verpakking inlegkruisjes tevoorschijn.
Tijdens de inderhaast ingelaste vergadering werd besloten dat de gegeven spullen dan toch maar het best aangewend zouden kunnen worden om als een zachte en goed absorberende ondergrond voor de hokken van de gezelschapsdieren der leden dienst te doen.


Meer fragmenten uit Seizoensgebonden vindt u hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten