vrijdag 30 maart 2012

Fragment Seizoensgebonden Winterverleiding hst 14 IV


Moeder en Murk gebruiken hun warme maaltijd terwijl ze naar de herhaling van het dagelijkse praatprogramma op de late avond kijken.
De eeuwige jeugd uitstralende man met het piekende haar en de doorgewinterde grijze journalist die de show presenteren hebben Jort Kelder te gast.
Jort is gekomen om over het themaprogramma over het invullen van belastingaangiften dat hij heeft gemaakt te praten, maar mag eerst zijn licht over een andere kwestie laten schijnen.
Het is kortelings bekend geworden dat prinses Christina een bankrekening op het Kanaaleiland Guernsey heeft en dat het werkpaleis van koningin Beatrix als postadres wordt gebruikt.
De Minister van Sociale Zaken heeft onlangs in een radioprogramma verklaard dat de zus van het staatshoofd een voorbeeldfunctie heeft en dat deze manier van handelen eigenlijk iets is dat je dan niet hoort te doen.
De staatssecretaris van Financiën heeft op Kamervragen geantwoord dat de constructie volkomen legaal is.
'De prinses woont in Londen en hoeft in Gedogia dus geen belasting te betalen.'
De onderminister mocht wegens zijn geheimhoudingsplicht verder niet op de details ingaan, maar kon wel zeggen dat de belastingdienst er in algemene zin geen problemen mee heeft.
De Rijksvoorlichtingsdienst haastte zich een persbericht uit te geven.
'De prinses heeft vanwege haar visuele handicap behoefte aan een gedegen boekhouding.'
Murk vindt dat bullshit.
'Je kan nog beter niets zeggen dan met zo'n onzinverklaring te komen.'
'Hiermee maakt zij van Lippe-Bisterveld zich volstrekt belachelijk, er is toch niemand die gelooft dat er geen andere redenen zijn.'
'Er zijn toch meer dan genoeg goede boekhouders in Gedogia.'
Volgens Jort Kelder wordt de regeling waar in dit geval voor is gekozen alleen gebruikt om veel geld aan goede doelen te schenken of ...om de belasting te ontlopen.
Hij moet erg hard lachen om het feit dat paleis Noordeinde als postadres dienst doet.
'Beatrix hoeft geen belasting te betalen, maar het is niet uitgesloten dat zij, als deze maas in de wet wordt gedicht binnenkort tussen alle staatspapieren ook een blauwe brief op de mat kan verwachten.'
Kelder speculeert verder over de redenen waarom de prinses naar een belastingparadijs is uitgeweken.
'Waarschijnlijk moest de erfenis van prins Bernhard tussen de vier echte en twee bastaard-dochters verdeeld worden en is hierdoor de spoeling iets dunner geworden, wil Christina uiteraard net als haar oudste zus geen belasting betalen en heeft daarom voor de Guernsey-route gekozen.'
'Elke topsporter, iedereen met een beetje geld doet immers hetzelfde!'
  
Murk droomt over de dag dat hij zijn schaapjes op het droge zal hebben en deze bij de andere schapen in de groene weiden van het eiland Sark kan voegen.
Het lijkt hem fantastisch om zijn gulzig grazende kudde vanuit het raam van zijn eigen cottage gade te kunnen slaan terwijl hij een nieuw boek voltooit.

Het journaal brengt weer een flinke portie slecht nieuws over de economie en er is een bericht over een verloren schaap dat in de schoot van de moederkerk is teruggekeerd.

Ma Hemelsoet schrikt elke keer als er over het omvallen van banken en andere bedrijven wordt gesproken.
Ze is al nauwelijks in staat zichzelf staande te houden en bij elke onheilstijding grijpt ze zich nog steviger aan de leuning van haar sofa vast.
Het voortdurend veranderen van namen en adressen van financiële instellingen, overheidsdiensten en nutsbedrijven die haar verzoeken sturen om geld op hun rekening te storten vergroot haar verwarring alleen nog maar meer.

Murk herinnert zich een incident dat zich ruim tien jaar eerder heeft voorgedaan.
Ma Hemelsoet had verzuimd een belastingaanslag te betalen, had ook geen gebruik gemaakt van de mogelijkheden om bezwaar aan te tekenen en ten gevolge hiervan had de fiscus beslag op haar bankrekening gelegd.
Moeder dacht dat ze het zichzelf makkelijker kon maken door zich bij het filiaal waar zij haar rekening had lopen te vervoegen en zo terugkijkend is het voorval ook best wel leuk.
Hij kreeg een alarmerend telefoontje van een onderneming die zich had gespecialiseerd in boekingen van internationale chartervluchten.
'Goedemiddag, u spreekt met Annemarie van de Flightshop op het BobdenUylplein.'
'Uw moeder staat hier voor de balie, ik geloof dat ze een beetje in de war is.'
'Ze is gewapend met een paraplu en eist haar geld op.'
'We hebben de politie al gebeld maar die zeggen dat ze andere prioriteiten hebben.'
'Kunt u snel komen?'

Toen Murk zich bij het kantoor vervoegde was zijn zus, die blijkbaar ook door de paniekerige employee van de precaire situatie was verwittigd reeds aanwezig.
Jacqueline en een vertegenwoordigster van de verkoper in budgettrips deden inmiddels al verwoede pogingen ma te bewegen de publieke ruimte van het agentuur te verlaten.
'Komt u nu maar even mee naar achteren mevrouw Hemelsoet.'
Moeder ging onder luid protest mee.
'Jullie doen wel net of je een reisbureau zijn, maar ik wil gewoon mijn geld!'
Murk en Jacqueline brachten de would be ma Baker weer enigszins tot bedaren en nadat zij ontwapend was hadden ze haar weer veilig thuis afgeleverd en met de huisarts gebeld.
De dokter had geen reden gezien om maatregelen te nemen omdat mevrouw nog geen gevaar voor zichzelf of haar omgeving vormde.

Murk schrikt op uit zijn memorie en luistert naar het volgende onderwerp dat in het avondnieuws langskomt.
Bisschop Richard Nelson Williamson is weer in genade aangenomen.
Hij werd ruim twintig jaar geleden uit de Rooms-katholieke kerk gezet omdat hij zonder toestemming van de paus door aartsbisschop Marcel Lefebvre tot bisschop was gewijd.
Dit was volgens de heilige stoel onwettig en de ontaarde klerikaal zou hierbij op een schismatieke wijze  hebben gehandeld.
De voorheen geëxcommuniceerde bisschop blijkt er ook een nogal vreemd gedachtegoed op na te houden.
Hij is een notoire Holocaustontkenner , volgens hem zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog 'slechts' enkele honderdduizenden en dus zeker geen zes miljoen Joden vermoord.
De paus wast zijn handen in onschuld en beweert dat hij nooit heeft geweten dat de gerehabiliteerde bisschop er zulke merkwaardige ideeën op na hield.
Murk lacht zijn plaatsvervangende schaamte weg en bedenkt dat het toch maar goed is dat de kerkvader dit niet in zijn moedertaal, het Duits heeft gedaan.
'De zaak zou er immers alleen nog maar pijnlijker op zijn geworden.'
'De schijnheilige vader heeft het waarschijnlijk al druk genoeg met de Joodse man die bijna tweeduizend jaar geleden door de Romeinen werd vermoord waardoor hij zich niet ook nog eens met controversiële standpunten van bisschoppen kan bezighouden.'


Meer fragmenten uit Seizoensgebonden vindt u hier











Geen opmerkingen:

Een reactie posten