maandag 6 februari 2012

Fragment Seizoensgbonden Winterverleiding hst 11 III

Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat de eerste officiële Elfstedentocht werd gehouden, de eerste Âlvestêdetocht werd georganiseerd door de Friese IJsbond, de Vereniging de Friese Elfsteden werd pas dertien dagen na de tocht opgericht.
Eigenlijk had de Elfstedentocht ook twaalfstedentocht kunnen heten, omdat Berltsum vroeger ook stedelijke kenmerken had en dus de twaalfde stad langs de route zou zijn.
In 1355 gaf dit eigenzinnige plaatsje zichzelf stadsrechten, dit gebeurde met medeweten van de bestuurders van Westergo zoals het westerse gedeelte van Fryslân toen heette.
De stad gaf in 1470 een eigen stadszegel uit en werd in een officiële brief van de Hanzestad Lübeck 'civitates Berlikum' (de plaats Berltsum met zekere burgerlijke rechten) genoemd.
In 1676 en 1822 is er wel een twaalfstedentocht gereden, maar dit betrof een rit langs twaalf Hollandse steden waarbij men ook over het Lelymeer langs Pampus reed.
Bij de eerste Elfstedentocht deden er geen toerrijders mee, er waren slechts drieëntwintig wedstrijdrijders waarvan zeven zich klasseerden, de winnaar was Minne Hoekstra, dominee te Wergea. 
Meer fragmenten uit Seizoensgebonden vindt u hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten