dinsdag 20 september 2011

Fragment Seizoensgebonden Lentebal hst 12 I

De schrijfster en cabaretière Nilgun Yerli heeft het plan om Geert Wilders onder bloemen, begeleidt met gedichten en liefdesbrieven die Moslim-studenten hebben geschreven te bedelven.

De volgende dag zal ze naar de hofstad afreizen om ze aan de parlementariër te gaan aanbieden en vertelt hierover in het programma Pauw en Witteman.


'Ik geloof heilig in de kracht van de liefde, dat heb ik van mijn moeder, zij drukte mij op mijn hart dat het niets oplevert als je iemand haat, dat je dan alleen meer haatgevoelen bij een ander oproept.'

'Empathie kan veranderen in sympathie en uiteindelijk zelfs in liefde.'

'Diep van binnen hunkeren we allemaal naar liefde en met Geert Wilders is het niet anders, als iedereen van hem gaat houden, verandert er misschien iets in zijn opstelling, dan zal hij misschien ook bereid zijn het debat aan te gaan met de studenten die deze prachtige brieven voor hem hebben geschreven.'

Yerli ergert zich groen en geel aan de beeldvorming rond Moslims in Gedogia en wil met dit vertederingsoffensief de welwillenden onder hen een hart onder de riem steken.

'Er wordt gedaan alsof alle moslims gek of dom zijn, ik zal niet ontkennen dat er een kleine groep mensen is met radicale opvattingen, maar nu wordt iedere Moslim als gevaarlijk bestempeld, het vervelende is dat je er op den duur ook daadwerkelijk agressief van wordt., actie roept nu eenmaal een reactie op, ik hoop dat mijn actie een liefdevolle reactie uitlokt.'

'Ik wil Geert Wilders laten weten dat ik met hem mee voel, dat ik begrijp dat hij zich in een positie heeft gemanoeuvreerd waarin hij moet provoceren om te blijven bestaan.'


'De man is totaal verhard in zijn standpunten, maar misschien roept de liefde de zachtheid in hem wel weer op.'


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Op het moment dat Murk de huiskamer weer binnenkomt besteedt het journaal aandacht aan het aanbieden van de bloemen en gedichten aan Geert Wilders door Nilgün Yerli.

De PVV-leider staat bovenaan de roltrap van het Tweede Kamergebouw en staat de pers te woord, verklaart dat hij niet op dit soort acties zit te wachten en dat hij zal weigeren de bloemen in ontvangst te nemen.

'Laat haar die bloemen maar naar een verzorgingshuis brengen of zo.'

Yerli wordt op het Spui bij de ingang van het binnenhof geïnterviewd, ze wordt geconfronteerd met de uitspraak van Wilders en vertelt dat ze toch doorgaat met haar poging.

'Er komt zo een vrachtwagen die de bloemen en brieven bij de kamer zal afleveren.'


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Murk vindt dat men honderd bloemen moet kunnen laten bloeien en is erg blij dat de bloemen nu uiteindelijk toch nog zo'n goede bestemming hebben gekregen.

Zelf heeft hij ze ook niet graag in zijn huis, hij ziet liever dat ze aan de andere kant van de heuvel groeien waar het gras ook nog eens een stuk groener is.

Rozen die hem worden aangeboden zijn hem dan ook meestal een doorn in het oog.

Hij herinnert zich de keer dat hij net verhuist was en zijn nieuwe buren voor de deur stonden en hem bij deze gelegenheid een fikse bos van die gekleurde plantaardige voortplantingsorganen in de handen wilden stoppen.

De geschrokken blik op het gezicht van Murk gaf aanleiding om de vraag te stellen of hij soms niet van bloemen hield.

Botte antwoorden ontglippen een mens altijd te snel.

'Nee eigenlijk houd ik nooit van bloemen.´

De oorzaak van zijn aversie tegen de geurende omhulsels van de reproductieve delen van botanische organismen moet waarschijnlijk in zijn vroege jeugd worden gevonden.

Toen Murk op vierjarige leeftijd de tweede prijs in een kleurwedstrijd van een warenhuis won en samen met moeder zijn beloning ging incasseren bleek de prijs niet uit speelgoed te bestaan maar werd hem een cyclaam overhandigd.

Het feit dat hij in een latere levensfase, tijdens een nacht waarop te veel was gedronken ook nog eens de vergissing heeft gemaakt zich over te laten halen een tatoeage van een egelantier op zijn lichaam te laten aanbrengen zorgde er voor dat het jeugdtrauma nog schrijnender in zijn ziel is achtergebleven. Meer fragmenten uit Seizoensgebonden vindt u hier1 opmerking:

  1. echt heerlijk genoten, die Murk toch.
    Wel blij dat hij zich niet op Nilgün heeft afgereageert. Murk rules!

    BeantwoordenVerwijderen