dinsdag 13 november 2012

Fragment Seizoensgebonden Lentebal hst 14 I

Het half zes journaal is bijna geheel gevuld met beelden van de geheel onverwachte terugkeer van Ayaan Hirsi Ali naar Gedogia.
Nadat de politica wegens onophoudelijke bedreigingen, politieke tegenwerking en het ontbreken van een adequate beveiliging het land heeft moeten verlaten is ze er nu voor het eerst sinds jaren weer terug.
De directe aanleiding hiervoor is een korte plechtigheid die ter gelegenheid van het uitkomen van een honderdtal naar haar genoemde tulpen in de tuinen van het Museum van de Geschiedenis der Lage Landen wordt gehouden.
De zwarte tulp is indertijd wel in aanwezigheid van Hirsi Ali in het Metropolitan Museum in New York gedoopt, maar werd later in alle stilte geplant omdat zij daar zelf niet bij kon zijn.
De directeur van het MvdGdLL meldt dat het museum met het planten van de tulp heeft willen benadrukken 'dat een vitale, open samenleving, net als in de Gouden Eeuw niet zonder buitenlandse fenomenen kan.'
Tulpenveredelaar Lydia Boots mag daarna haar licht laten schijnen over de uniciteit van een zwarte variant van de eenzaadlobbige planten van het geslacht Tulipa en memoreert de herkomst van de bloem en trekt daarbij een vergelijking met de omzwervingen die Hirsi Ali en haar voorouders hebben gemaakt.
'Deze bloemen uit de familie der Liliaceae, ook wel lelies genoemd komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en werden via Turkije en Oostenrijk in de westelijke wereld geïntroduceerd.'
'Het woord tulp is afgeleid van het Perzische woord tulipan, hetgeen tulband betekent en was ooit het symbool dat Ottomaanse sultans op hun tulband droegen.'
'De tulp kwam bijna driehonderdvijftig jaar geleden in de haven van Antwerpen aan en dit betekende het begin van de Europese tulpenteelt en is inmiddels een over de hele wereld vermaard symbool van ons land.'
'Uw oervader Darod kwam achthonderd jaar geleden vanuit Arabië naar Somalië en stichtte daar de stam van de Darod en zelf bent u via Saoedi-Arabië, Ethiopië, Kenya en Duitsland gekomen en arriveerde uiteindelijk bijna twintig jaar geleden in ons land en wist u snel aan de plaatselijke omstandigheden aan te passen.'
'Het kweken van een zwarte tulp is al eeuwen een droom van tulpenkwekers, maar inmiddels zijn er verschillende zwarte tulpen op de markt en daarvan is de Ayaan-tulp een van de mooiste donkere tulpen is die ik ooit heb gezien.'
Ayaan, de dochter van Hirsi, die de zoon is van Magan, de zoon van Isse, de zoon van Guleid, die de zoon was van Ali, die de zoon was van Wai'ays, die de zoon was van Muhammad, van Ali, van Umar, van het geslacht Osman, de zoon van Mahamud bloost plaatsvervangend bij het compliment.
Zij bedankt de sprekers en maakt daarna van de gelegenheid gebruik om in een korte toespraak haar toekomstplannen uit de doeken te doen.
'En daarom heb ik na overleg met de partijleiding besloten mij opnieuw namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie kandidaat te stellen voor een zetel in de Tweede Kamer der Staten Generaal.'

Hirsi Ali wordt belaagd door de paar aanwezige journalisten die in de verwachting dat zij slechts getuige zouden zijn van een kort dankwoord voor de haar betoonde eer nu alle perken te buiten gaan.
Dat er door de kans om wereldnieuws te kunnen verslaan die plots is ontstaan een paar van de bloemen die hun kop net boven het maaiveld beginnen uit te steken sneuvelen, schijnt niemand te deren. 
 
Murk zet het vuur onder de pannen met zijn maaltijd iets lager en kijkt toe hoe Hirsi Ali alle vragen van het journaille behendig beantwoord.
'Gaat u zich verkiesbaar stellen als lijsttrekker?'
'Bent u beschikbaar voor het ministerschap?'
'Is uw veiligheid nu wel naar behoren gegarandeerd?'
Ayaan antwoordt dat ze niet bang is voor Mark Rutte, dat het fractievoorzitterschap bij hem in veilige handen is en dat haar alleen is gevraagd een positie op de kieslijst voor de VVD in te nemen. 
Meer fragmenten uit Seizoensgebonden vindt u hier
Geen opmerkingen:

Een reactie posten