zondag 27 mei 2012

Fragment Seizoensgebonden Winterverleiding hst 19


Wat vooraf ging.
Ma Hemelsoet is eerder die dag weer uit het ziekenhuis thuis gekomen.
Murk vertrekt naar zijn slaapkamer en luistert naar met het Oog op morgen.

In de periferieën van een wereld die voor hem vandaag bijna uitsluitend om moeder draaide heeft zich toch nog iets anders afgespeeld.
Robert Jasper Grootveld is overleden.
Grootveld, Robbie voor zijn vrienden, maakte furore als antirookmagiër en vlottenbouwer, hij was medeoprichter van de provobeweging en het middelpunt van happenings op een centraal gelegen plein in de hoofdstad.
Daar streed hij op ludieke wijze tegen de door tabaksproducenten opgedrongen nicotineverslaving, door leiding te geven aan een dans rondom een beeldje dat door een sigarettenfabriek was geschonken en tierde daarbij tegen de misselijkmakende middenstand die keer op keer anti rook advertenties weigerden.
Ondertussen rookte hij zelf wel stug door.

Murk steekt er ook nog maar een op en hoest bij wijze van saluut aan het ontslapen jaren zestig icoon.
'Uche uche uche.'

Antirookmagiër Robert Jasper Grootveld

Het woord ludiek is afgeleid van het Franse woord Ludique en het Latijnse ludens en betekent speels en heeft dus weinig te maken met de naam van een van de andere voormannen van provo, Laurens Luud Maria Hendrikus Schimmelpennink.

De jaren zestig worden vandaag met de dood van Grootveld opnieuw een beetje begraven.
De meeste denkbeelden van de toenmalige voortrekkers zijn tot in de haarvaten van de samenleving doorgedrongen, maar veel van de grootse plannen zijn niet gerealiseerd.
Een paar jaar geleden kreeg het witte fietsenplan nog navolging in Parijs, maar daar is het inmiddels ook mislukt.
De kosten van het vervangen van gestolen fietsen woog niet op tegen de opbrengsten uit de verhuur, de meeste gestolen Franse fietsen rijden inmiddels in Oost-Europa rond.

Murk is van een latere generatie, een die niet en masse samen kwam om tegen de rest van de maatschappij te demonstreren, een leeftijdsgroep die uit individualisten bestond die zichzelf zo goed mogelijk willen verkopen.
Meer promo dan provo.

De ik-figuur van dit verhaal, onderdeel van de generatie x heeft genoeg van de dag en valt in slaap. 

Meer fragmenten uit Seizoensgebonden vindt u hier

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten