vrijdag 1 juni 2012

Fragment Seizoensgebonden Lentebal hst 14 II


Het journaal is afgelopen.
Murk loopt naar de keuken en nadat hij zijn bord vol heeft geschept en weer naar de huiskamer is teruggekeerd zwemt hij langs de televisie-kanalen tot hij er een tegenkomt waar het pratende hoofd van Prem Radhakishun vol in beeld wordt gebracht.
Het lijkt in eerste instantie een programma waarin Prem de hoofdrol vertolkt, maar als de camera uit zoomt blijkt dat de advocaat, columnist en maker van radio- en televisieprogramma's slechts een van de vele gasten van het praatprogramma is.

Radhakishun is een van de mensen die altijd veel controverses bij kijkers en luisteraars oproept.
Dit zal wel te maken hebben met het feit dat hij altijd wel heel erg nadrukkelijk aanwezig is en het daardoor lijkt of hij erg met zichzelf ingenomen is, meestal een te grote mond heeft en vaak ook erg dronken overkomt als hij op de buis verschijnt.
Volgens Murk blijkt uit de manier waarop Prem zich in zijn programma's voor anderen inzet dat hij juist een klein hartje heeft en is het feit dat hij zich steeds zo luidkeels in elk gesprek stort, daarbij de ene spitsvondigheid aan de andere paart en over elk onderwerp mee wil praten volledig te wijten aan zijn bovenmatige enthousiasme.

Murk herinnert zich de keer waar hij bij Karel Nooitgedacht thuis was en er op dat moment net een van de dagelijkse rubrieken op de radio werd uitgezonden waarbij mensen konden inbellen om hun mening over een bepaald onderwerp te geven.
Het gespreksthema van deze aflevering was Gedogia is een goed land om in te leven.
Karel wilde het programma al meteen uitzetten omdat hij meende immers wel te kunnen
voorspellen wat er allemaal geroepen zou gaan worden en hij het weinig interessant vond om te horen wat mensen die niets beters met hun leven wisten aan te vangen zoal te melden hadden.
Murk haalde hem over om toch nog even te blijven luisteren en gebruikte daarbij het argument dat Radhakishun deze keer niet de gespreksleider maar slechts te gast was om zijn opinie te geven.

Prem begon te vertellen hoe trots hij was om onderdaan van Gedogia te zijn, gaf daarna af op de mensen die er wel geboren waren en altijd op hun land kankerden en beëindigde zijn betoog met de opmerking dat het elders nog veel erger was.
Omdat Prem dit op een wel reuze humoristische wijze deed liet Karel zich overhalen het programma aan te laten staan.
Murk heeft nooit kunnen constateren dat zijn vriend last van vooroordelen had, maar omdat Karel zich bij eerdere gelegenheden ook nooit al te positief over Prem had uitgelaten, mag het milde vonnis dat de dichter over dit optreden van Radhakishun velde opmerkelijk genoemd worden.
'Ik blijf van mening dat het een ongelooflijke eikel is, maar vooralsnog valt die dikke negroïde ADHD-er me alleszins mee, in die ruwe eboniete bolster schuilt toch wel een blanke pit.'

Murk kon Karel ook nog vertellen dat hij meermaals heeft vernomen dat Radhakishun de keer dat hij schijnbaar aangeschoten in een talkshow was verschenen en zich wel heel erg opdringerig ten opzichte van Ellen ten Damme had gedragen en er door presentatrice Claudia de Breij een glas water over zijn hoofd moest worden uitgekieperd op hem af te koelen waarschijnlijk toch echt geen sprake van dronkenschap was geweest.
'Al zijn vrienden claimden dat Prem voor de uitzending geen druppel had gedronken en dat hij aldus alleen dronken had kunnen worden als hij tijdens de taxirit naar de studio een fles van zijn geliefde merk rum soldaat had gemaakt.'

Nadat Prem in het radioprogramma zijn mening over Gedogia en zijn inwoners had gegeven was hij ook nog eens schaamteloos zijn nieuwe boek, Een duidelijke mening waarin zijn columns waren gebundeld gaan promoten.
Hierdoor kon de ras-provocateur helemaal niet meer stuk bij Nooitgedacht.
'Ik vond hem bij die gelegenheid gewoon een bezopen botte klootzak, maar hij is eigenlijk niets meer of minder dan een zwarte Theo van Gogh.'

Murk kon niet anders dan volmondig met deze gevolgtrekking instemmen en gebruikte nog een extra rechtvaardiging om Karel volledig van de kwaliteiten van Radhakishun te overtuigen.
'Matthijs van Nieuwkerk heeft hij dit fenomeen indertijd niet voor niets als columnist voor het Vrije Woord gevraagd toen hij daar nog hoofdredacteur was.'
Karel leek daarmee geheel voor het standpunt van Murk gewonnen, doch vond het hoog tijd om de discussie dan toch maar te beëindigen.

Ondertussen is Prem op de televisie nog heel druk doende zijn image te cultiveren.
Hij noemt zich een warmbloedige schreeuwlelijk en vertelt dat hij zich bij de belastingdienst als multimediaal informatie-verstrekker heeft laten inschrijven.
Hij geeft onbeschroomd toe dat hij wel te vaak te veel drinkt, niet tegen hypocrisie kan en dat hij zich dus nooit beledigd voelt als iemand harde opmerkingen over hem maakt omdat hij dat zelf immers ook dikwijls over anderen doet.
Radhakishun geeft een aantal voorbeelden van de manier waarop hij zijn kinderen opvoedt.
Hij verbiedt ze nauwelijks iets, laat ze meestal eerst zelf hun fouten maken maar is er dan altijd om ze te helpen.

Daarna komt het onderwerp aan bod waarvoor Radhakishun eigenlijk is uitgenodigd.
Hij vertelt dat hij na het programma De school van Prem waarin hij basisschool-leerlingen hielp zich op de CITO-toets voor te bereiden dat hij eerder maakte binnenkort met de Herkansing komt waarin hij jongeren die zijn ontspoord weer op het rechte pad wil gaan helpen.
Er worden fragmenten van het nieuwe programma vertoond waarin een uit Afghanistan afkomstige jongen die als loverboy actief is geweest, vaak met zijn klasgenoten vocht, hen intimideerde en hierdoor uiteindelijk van school gestuurd dreigde te worden.
Het rotjoch lijkt inmiddels van plan te zijn om zijn leven te gaan beteren en heeft daarom naar Prem geschreven.
Nadat deze hem eerst duidelijk heeft gemaakt dat hij de jongen een ongelooflijke lul vindt om hetgeen hij allemaal heeft uitgespookt en eigenlijk niet van plan is hem te helpen gebeurt dat uiteraard ten slotte toch.
De adolescent vertelt dat hij later het liefst bij de politie wil gaan werken, maar begrijpt dat daar weinig kans op is omdat hij met zijn strafblad niet op het hiervoor benodigde bewijs van goed gedrag hoeft te rekenen.
Prem regelt dat de etter voor een gesprek op het politiebureau wordt uitgenodigd, daar wordt hem vertelt dat er nog wel een mogelijkheid is om in dienst van het corps te treden als hij zich in het vervolg goed gedraagt mits hij dan eerst wel de juiste opleiding heeft doorlopen.
Tenslotte wordt er een nieuwe school geregeld en krijgt de jongeman een paar politie-buddies toegewezen die hem in de komende jaren zullen gaan begeleiden bij zijn voornemen om zich niet opnieuw aan criminele activiteiten schuldig te maken.
Murk's bewondering voor Prem is door de manier waarop deze over zijn nieuwe programma vertelt en de onderdelen die ervan getoond zijn niet minder geworden en hij neemt zich voor alle uitzendingen te gaan bekijken.

Radhakishun, you love him or you hate him, Murk behoort tot de eerste categorie en zou het liefst zien dat de man een dagelijkse televisieshow krijgt.
Prem Slaat Door lijkt hem hiervoor wel een toepasselijke naam.
.Meer fragmenten uit Seizoensgebonden vindt u hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten