woensdag 21 september 2011

Fragment Seizoensgebonden de Zomer van Levi Leipheimer hst 7

Als Murk na een korte pauze weer in de bibliotheek terugkeert is de entreehal gevuld met politieagenten en blijkt het onmogelijk te zijn van de liften gebruik te maken omdat deze met rood-witte linten zijn afgezet.
Hij neemt de roltrap en is er op de tweede verdieping getuige van dat de ecoist Wijnand Duyvendak, die zijn boek Klimaatactivist in de politiek daar presenteert getaard wordt door leden van de rechts-extremistische groep Voorpost.
Murk besluit zijn heil twee verdiepingen hoger te zoeken en is er op het moment dat hij achter een computerterminal kruipt en net wil gaan inloggen getuige van dat er achter hem nog twee leden van Voorpost opduiken die een spandoek ontrollen en luid: 'Duyvendak in de bak!' beginnen te roepen.
Murk bedenkt zich dat de mensen die vinden dat het in bibliotheken altijd een saaie bedoening is weer eens ongelijk hebben gekregen.
'Dat zal je altijd zien, zelfs als je je voorneemt gewoon eens een dagje in alle rust in een leeszaal door te brengen word je daar ook nog met hectiek geconfronteerd.'
Het doet hem terug denken aan de keer dat hij de rechtbank bezocht om het proces dat tegen René Roemersma werd gevoerd bij te wonen.
René R. werd er van verdacht lid te zijn van de RARA, De Revolutionaire Anti-Racistische Actie, een terreurgroep die in de jaren '80 op gewelddadige wijze actie voerde tegen bedrijven die handel dreven met Zuid-Afrika waar op dat moment het apartheidsregime nog volop heerste.
Toen Murk na afloop op de stoep een sigaret opstak werd hem om een vuurtje verzocht.
Hij had zijn aansteker uitgeleend zonder er bij stil te staan dat deze ook wel eens gebruikt zou kunnen worden voor het aansteken van een rookbom.
De Mobiele Eenheid greep in en Murk maakte tegen wil en dank pardoes deel uit van een groep die door een peloton mannen met gummiknuppels door de hele stad werd nagezeten.
Onderweg sneuvelden er ruiten van diverse banken en het beursgebouw en uiteindelijk was hij met een tiental anderen de universiteitsgebouwen op het Simonvestdijksgasthuisterrein binnen gevlucht.
Op de toiletten volgde er een confrontatie met enkele leden van de ME, een agent verordende dat iedereen op de grond moest gaan zitten, nummer twee riep iets over tegen de muur gaan staan en agent drie brulde dat alle aanwezigen zich naar buiten moest begeven.
Uiteindelijk werd het hele groepje een busje in gedreven en werden de personen die niet aan het rellen hadden deelgenomen daar na vijf minuten ook weer uit gebonjourd.
Een van de agenten vond het daarbij nog wel nodig om op luide toon zijn mening te geven over het vonnis dat een uur eerder over de van terrorisme verdachte was uitgesproken.
‘Het is goed dat die klootzak vijf jaar heeft gekregen.'
Met de kennis van nu weet Murk dat Roemersma inderdaad bij de brandstichtingen betrokken is geweest, maar indertijd overheerste bij hem slechts de vraag of agenten eigenlijk niet gewoon neutraal horen te zijn als zij hun functie uitoefenen.


Meer fragmenten uit Seizoensgebonden vindt u hier


1 opmerking:

  1. Agenten horen inderdaad neutraal te zijn maar zijn het vaak niet. Toen ik vertelde dat ik was beroofd ('s nachts op straat) maar mijn overvaller waarschijnlijk niet meer zou herkennen omdat het donker was en erg snel ging zei de dienstdoende agent:"Tsja, ik kan die zwartjoekels ook nooit uit elkaar houden." Met mijn ingediende klacht over racisme is vervolgens helemaal niets gedaan. De agent weigerde toe te geven dat-ie dat gezegd had. Daar ging mijn vertrouwen...:-(

    BeantwoordenVerwijderen