zaterdag 2 maart 2013

On the road - Levensweg

Een dominogedicht, een gedicht waar het einde van de ene regel van een, twee of drie woorden minder of soms meer rijmt op het begin van de volgende en van het Nederlands op het Engels overspringt en vice versa.

Geen idee of deze vorm al bestaat.

Nu in ieder geval wel.



On the road – Levensweg



Chill out

Out far out

Uitweg

Wegomlegging

D-tour

Route 66

Route 666

Far out west

Westelijk halfrond

Rondrijden

Driving around

Around the world

Wereldreis

Reiswijzer

Wiser and older

Older but still cool

Koel en relaxed

Relaxed en chill

Chill out


De titel van het gedicht verwijst naar de roman 'On the road' van Jack kerouac.

Ben ik er door geïnspireerd?

Huh geïnspireerd?

Ach, jij altijd met je moeilijke woorden!
Heb het boek ooit gelezen.
En de levensweg bewandeld.

Dat lijkt me al meer dan genoeg.



On the Road is een boek geschreven door de Amerikaanse schrijver Jack Kerouac en voor het eerst uitgegeven in augustus 1957. Het verhaal is merendeels autobiografisch en handelt over verschillende reizen die Kerouac tussen 1947 en 1950 door de Verenigde Staten en Mexico maakte en de personen die hij op zijn weg ontmoette. Een Nederlandse vertaling van John Vandenbergh kwam uit in 1961 onder de titel Op weg. Een nieuwe door Guido Golüke vertaalde editie verscheen voor het eerst in 1988 met als titel Onderweg. In de meest recente herdrukken van deze versie wordt echter de Engelstalige titel aangehouden met Onderweg als subtitel.

De reizen, zowel met als zonder Dean, voeren Sal verschillende keren dwars door de Verenigde Staten. Hij doet onder meer de steden
Chicago, Denver, San Francisco, Los Angeles en New Orleans aan. De laatst beschreven reis in 1950 voert van New York naar Denver en vervolgens met Dean via Texas naar Mexico-stad. Sal is aanvankelijk geïnspireerd door de romantiek van het leven onderweg en de ontmoetingen die hij heeft met uiteenlopende personen, maar raakt gaande het boek meer en meer bevangen door eenzaamheid en melancholie. De vriendschap met Dean wordt op de proef gesteld door diens onbetrouwbaarheid; druk als hij is met verschillende vrouwen, kinderen en andere verplichtingen komt hij afspraken niet na en laat hij Sal meermalen in de steek.

De
Beat Generation was een goede naam voor deze groep schrijvers. Er wordt gezegd dat hij de term bedacht heeft: Beat eerst naar aanleiding van het feit dat zij onderdrukt werden, en later om de term Beatific (gelukzalig) aan te duiden. Hun filosofie was die van ontdekkingsreizen en de aantrekkingskracht van het onbekende, het verbodene. Kerouac wilde het leven van de Amerikaanse reiziger vastleggen en ontwikkelde een spontane stijl van proza dat de essentie van beweging probeerde vast te leggen in een oneindige stroom rauwe gedachten en observaties. Zijn boek On the Road uit 1957 is hier het beste voorbeeld van. Hij schreef dit boek in minder dan 3 weken op een enorme rol papier van meer dan 40 meter lang.
 Bron: wikipedia



Meer gedichten vindt U hier


Geen opmerkingen:

Een reactie posten